Bán-Wand Kft.
Szaktudás
Rugalmasság
Garancia
Kapcsolat
Bán-Wand Kft.
1164 Budapest, Kovács u. 5.
T.: +36 20 934-9582
Referenciáink
PartnereinkSzolgáltatások » Energiatakarékos » Napenergia

Napenergia

Kollektorok

 

A melegvíz előállítása az egyik legállandóbb háztartási kiadás. Ez a költség az egyetlen amelyet – ellentétben a fűtéssel és a légkondícionálással- egész évben fizetnünk kell, hiszen a melegvíz a komfortérzet legfontosabb eleme. Ezt a költséget válthatjuk ki napkollektor segítségével.

A fűtésrásegítéses napkolletor rendszerek komoly beruházást igényelnek. Egy olyan rendszer, aminek már érezhető hatása van a fűtésszámlára kb. 2-2.5 millió forintba kerül beszerelve. Egy ilyen rendszer megtérülési ideje minimum 15-20 év mivel a napkollektor csupán 10-15 százalékot tud rásegíteni a fűtésre.

Jóval hamarabb megtérülő beruházás a napkollektoros használti melegvíz előállítás. Ilyenkor azt a melegvizet állítjuk elő vákuumcsöves napkollektorral, amit fürdésre, mosogatásra és mosásra használunk. Aki jelenleg gáz vagy villanybojlert használ, annak kb. havi 5-10 ezer forintjába kerül az, hogy van melegvize. A kiépítés költsége nagyságrendileg 4-600 e Ft körül van, megtérülési ideje akár 3 év is lehet.

Márciustól késő őszig tartó időszakban kiválthatjuk a meglévő bojlert a napkollektor használatával. A téli időszakban a napsütéses órák csökkenésével csökken a napkollektorok hastásfoka is. Ezért a magyar vákuumcsöves napkollektor használók között az a bevett szokás, hogy szinte egész évben a napkollektorral állítják elő a melegvizet és csak a téli hónapokra állnak vissza a bojlerre. Ezzel egy nagyobb (4-5 fős) háztartás néhány év alatt több 100 ezer forintot tud megtakarítani.

 

Napelem

A jelenlegi magyar szabályozás mindenkinek lehetővé teszi, hogy elektromos áramot állítson elő napelemek segítségével. Ezt az energiát letárolhatjuk akkumulátor telepekben vagy visszatáplálhatjuk a hálózatba. Ez utóbbi megoldással jóval olcsóbban kiépíthetjük a rendszerünket, mivel nincs szükség a költséges és korlátozott élettartamú akkumulátorokra. A visszatáplálás során a megtermelt áramot egy ún. oda-vissza mérő órán keresztül betermeljük a hálózatba, ezáltal "eladjuk" a szolgáltatónak. Ez csökkenti a rezsiköltségeinket mivel a betermelt áram értékét a Szolgáltató levonja a villanyszámlánkból. A napelemek által megtermelt egyenáramot az inverter alakítja át 220 V-os váltóárammá. Az inverter kiválasztásánál meg kell győződni arról, hogy az adott típus rendelkezik -e rendszerengedéllyel, ugyanis a szolgáltatók ennek hiányában nem engedélyezik a visszatáplálást. A kiépítés költsége nagyságrendileg 2.5-4.5 millió Ft körül van.

Tegosolar

A zsindelyválaszték világújdonsággal bővült: az új, energiatermelő zsindely teljes szabadságot nyújt a tetők tervezésében. A fotovoltaikus elemek hármas diódái amorf szilíciumból készülnek, melyek napsütésben és felhős időben egyaránt működnek, a napsugár három egymáson elhelyezett fényérzékeny diódán halad át: az egyik dióda a vörösre, a másik a zöldre, a harmadik pedig a spektrum kék színére érzékeny. Mivel nem a nap melegét - csak a fényét - hasznosítja, ezért hidegben (télen) is megfelelő mennyiségű energiát képes termelni. A Tegosolar napelemes zsindelye rugalmas, ellenáll a fagynak, biztonsággal járható, tükrözésmentes, könnyen mozgatható és fektethető, öntisztuló és a hagyományos napkollektorokkal szemben több energiát állít elő. A Tegosolar megszabadítja Önt a magas villanyszámláktól.

Oldaltérkép   2009-2020 © Bán-Wand Kft.; MMC honlapkészítés